Vanwege een update in het bibliotheeksysteem kan het voorkomen dat je problemen ervaart in de Bibliotheek Wise App, Mijn Bibliotheek-omgeving en de online catalogus. Vragen of hulp nodig? Vind hier het antwoord op je vraag, of neem contact op met onze Digitale Hulplijn of met onze klantenservice.

Voorleesexpress

  • Plezier met lezen!

    De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen.

VoorleesExpress

Voorlezen prikkelt de fantasie van kinderen, versterkt het taalgevoel en vergroot de woordenschat. Ongeveer 12% van de Nederlanders is laaggeletterd en dat is een groot maatschappelijk probleem. Laaggeletterdheid voorkom je wanneer lezen in de basis, dus bij jonge kinderen, gestimuleerd wordt. Daarom is de Bibliotheek Gelderland Zuid samen met diverse partners gestart met de VoorleesExpress.

Meer informatie

Wat doet de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen met een leeftijd van 2 t/m 8 jaar en verrijkt de taalomgeving thuis.

We stellen ouders in staat om de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren - op hun eigen manier. Twintig weken lang krijgt het gezin wekelijks een voorlezer thuis op bezoek. In dit uur introduceert de vrijwilliger het voorleesritueel. Ook krijgen de ouders handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en op andere manieren de taalontwikkeling van de kinderen te stimuleren.

"20% van de kinderen verlaat de basisschool met het leesvaardigheidsniveau van een groep 6-leerling."

Vrijwilligers en gezinnen

De VoorleesExpress draait op vrijwilligers en daar kunnen we er altijd meer van gebruiken. Elk half jaar start een nieuw voorlees seizoen.

Zelf voorlezer worden of weet je een gezin dat wellicht in aanmerking komt voor de VoorleesExpress? Neem dan contact met ons op via onderstaande links.

 

Ik merkte dat het lezen van de oudste dochter duidelijk verbeterde en zij meer plezier kreeg in lezen.

— Voorlezer Carlijn (22)

Wil je je aanmelden als vrijwilliger?

Meld je aan via de website van Voorleesexpress


Wil je een gezin aanmelden of meer informatie?

Stuur een mailtje naar:


VoorleesExpress Nijmegen: samenwerking bibliotheek en Bindkracht 10
Bindkracht 10 en de Bibliotheek Gelderland Zuid zetten zich samen in voor een bredere taalontwikkeling in taalarme gezinnen. 

  • Gemiddeld per jaar lezen onze vrijwilligers 740 keer voor!

  • Mede dankzij onze partners.