Activiteiten voor ouders en kinderen tijdens Week van de Mediawijsheid
Van 10 t/m 17 november vindt in heel Nederland de Week van de Mediawijsheid plaats. Mediawijsheid omvat alles wat te maken heeft met nieuwe media, sociale media, internet, smartphones, tablets en hoe je hiermee moet omgaan. De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert rond deze week diverse activiteiten over mediawijsheid. Zo is er voor ouders een lezing van professioneel gamer Koen Schobbers over het schermgebruik van gamende kinderen, en een workshop over sociale mediagebruik. Voor kinderen is er een TikTok-workshop, theatervoorstelling en een workshop over online reacties op sociale media.
Online zijn we constant met elkaar in contact. Zonder erover na te denken en met een scherm tussen ons in, is ook een kwetsende reactie snel geplaatst. Het is belangrijk dat kinderen leren hoe ze zich sociaal kunnen gedragen online. Maar wat houdt dat dan in en hoe begeleid je je kinderen hierbij als ouder? Tijdens de Week van de Mediawijsheid organiseert de Bibliotheek Gelderland Zuid op verschillende locaties in en rond Nijmegen leerzame activiteiten voor zowel ouders als kinderen.
De mediaopvoeding van kinderen
Voor ouders uit Dukenburg vindt er op donderdag 9 november om 19.00 uur een gratis lezing over ‘sociale media en mobieltjes’ plaats op basisschool De Dukendonck in Tolhuis. Tijdens deze lezing worden de belangrijkste kenmerken van sociale media uitgelegd. Ook is er aandacht voor de uitdagingen waar ouders dagelijks mee worstelen zoals privacy, gaming en online pesten. Deze avond is geschikt voor ouders van basisschoolleerlingen (vanaf 8 jaar). Op dinsdag 14 november van 20.00 tot 21.30 uur is game-expert en auteur van ‘Mijn Gamende Kind’ Koen Schobbers te gast in Bibliotheek Mariënburg. Hij biedt ouders en verzorgers praktische handvatten om een gezonde balans in het schermgebruik van gamende kinderen te vinden. Kaarten zijn te koop via www.obgz.nl/agenda.
Workshops voor kids
Kinderen uit Dukenburg kunnen op zaterdag 11 november om 13.30 uur en om 15.15 uur een TikTok-workshop volgen in Bibliotheek Zwanenveld. Ze krijgen tips om zelf video’s te maken. Aan de hand van grappige spelletjes gaan ze aan de slag met presenteren. Ook maken ze zelf een vlog. De workshop wordt gegeven door Ibrahim Döşlü van de Contentfabriek. Op donderdag 16 november om 15.15 uur kunnen kinderen in Bibliotheek Groesbeek tijdens de workshop ‘Like and Cancel’ hun kennis testen over sociale media. Van duimpjes word je vaak hartstikke gelukkig, maar als iemand een rotbericht onder je foto plaatst, is dat niet leuk. Hoe ga je daarmee om? De BiebBoys laten in een video zien wat een online reactie teweeg kan brengen. De workshop wordt gegeven door Lisa Smits, student pedagogisch educatief professional. De minimumleeftijd voor beide workshops is 8 jaar en deelname is gratis. Aanmelden via www.obgz.nl/agenda.
Theatervoorstelling ‘Joehoe, contact!’
Deze voorstelling van BRUIS Theater en Bureau Jeugd & Media op woensdag 15 november om 18.30 uur in Lindenberg Aldenhof is geschikt voor zowel ouders als kinderen. Want hoe ga je in de offline wereld als ouder en kind met elkaar om, terwijl er overal een scherm te vinden is. Hoe blijf je met elkaar in contact? Deze interactieve theatervoorstelling gaat over dat wat speelt in de online wereld van kinderen. Geschikt voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar en hun ouders. Gratis aanmelden via www.obgz.nl/agenda.