Bibliotheek in actie tijdens Week van lezen en schrijven

Gepubliceerd op: 30 augustus 2024 10:00

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Tijdens de Week van lezen en schrijven (8 t/m 15 september) vraagt de Bibliotheek Gelderland Zuid extra aandacht voor basisvaardigheden. De Week van lezen en schrijven is een initiatief van de Stichting Lezen en Schrijven.

De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert tijdens de Week van lezen en schrijven samen met o.a. Forte Welzijn en het Taalnetwerk Lingewaard en Overbetuwe diverse gratis activiteiten. In Groesbeek is er op dinsdag 10 september om 10.00 tot 12.00 uur een spannend escapespel op het marktplein, waarbij deelnemers ervaren wat laaggeletterdheid is. In Bibliotheek Groesbeek vindt op woensdag 11 september van 19.30 tot 20.45 uur voor ouders een workshop baby- en kindgebaren plaats. Op donderdagavond 12 september om 19.30 uur wordt in de bieb de interactieve theatershow Begrijp je me wel? opgevoerd. De voorstelling maakt duidelijk welke uitdagingen laaggeletterden tegenkomen.

In de gemeente Overbetuwe gaat in Bibliotheek Elst en de Huiskamer van Heteren het wekelijkse taalspreekuur van start. Dit is een laagdrempelig spreekuur voor iedereen die graag taalhulp wil geven, krijgen of andere vragen heeft met betrekking tot taal. Op maandag 9 september om 15.00 uur opent wethouder Chantal Teunissen het taalspreekuur in Bibliotheek Elst.

Het hele jaar hulp
Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Mensen kunnen daardoor slecht meekomen op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Daarbij wordt de samenleving steeds ingewikkelder, bijvoorbeeld door de digitalisering. Dit alles leidt tot ongelijke kansen en uitsluiting. Daarom helpt de Bibliotheek Gelderland Zuid het hele jaar door mensen met het bijspijkeren van hun basisvaardigheden. Bijvoorbeeld via computercursussen, workshops en het uitlenen van boeken in makkelijke taal via het Taalpunt. Bij het Taalhuis in Bibliotheek Mariƫnburg en Bibliotheek Zwanenveld in Nijmegen kun je iedere week terecht voor hulp bij lezen en schrijven. Meer weten? Kijk op www.obgz.nl/diensten. Of loop eens binnen in de bibliotheek.

Tip!

Vanaf 9 september is elke werkdag het NOS Journaal in Makkelijke Taal te zien om 17.00 uur op NPO 1. Het journaal is voor iedereen die graag op de hoogte blijft, maar voor wie het lastig is om het nieuws te volgen. Het NOS Journaal in Makkelijke Taal is rustiger en bevat meer uitleg dan andere journaals.