Kinderboekenweek in de bibliotheek: lekker eigenwijs

Gepubliceerd op: 25 september 2024 13:45

Van 2 tot en met 13 oktober is het weer zover: de Kinderboekenweek! Het thema van deze 70e editie is ‘lekker eigenwijs’. Ook bij de Bibliotheek Gelderland Zuid staan eigenwijze verhalen centraal deze week. Er zijn voorstellingen, voorleesfeesten, het Nijmeegs Kinderboekenfeest en een BengelBingo!

In Bibliotheek Hatert, Bibliotheek Oosterhout en Bibliotheek Groesbeek komt theatermaker Melvin langs. Zijn interactieve en leerzame voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar gaat over een prullenbak. Maar wel een hele eigenwijze prullenbak. Want de prullenbak wil geen prullen in zijn bak. Melvin snapt er niets van. Recyclen is toch juist leuk? Melvin Kunst neemt de kinderen mee op avontuur door middel van interactieve spelletjes, muziek en dans. Maar er zijn meer voorstellingen te zien: in Bibliotheek Elst speelt theatergroep Drakenvlieg de voorstelling ‘Reutelkeutel’, in Bibliotheek Gendt komt eigenwijze Loet langs en Theater de Molen in Beuningen speelt Katiuscia Principato de voorstelling ‘Ziza wil geen Ninja zijn’. 

Een eigenwijs voorleesfeest

In Bibliotheek Mariënburg en Bibliotheek Zwanenveld viert de bieb op zaterdag 12 oktober eigenwijze ideeën en originele personages in verhalen. Na het voorlezen kunnen kinderen creatief aan de slag met het maken van een tooi, staart, vleugels of wat ze ook maar kunnen verzinnen om mensen mee te versieren. Er is drinken met wat lekkers. Kinderen die in verkleedkleren komen, maken kans om de prijs voor mooiste outfit te winnen. Het eigenwijze voorleesfeest begint in beide bibliotheken om 11.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Het feest is geschikt voor kinderen van 4 jaar en ouder. De toegang is gratis.
Voorleespret voor peutersDe allerkleinsten tot 4 jaar kunnen in meerdere bibliotheken naar Voorleespret voor peuters. Na het voorlezen mogen de kinderen knutselen of een spelletje doen in het thema van de Kinderboekenweek: lekker eigenwijs! Meedoen is gratis. Wel even van tevoren aanmelden om zeker te zijn van een plek. 

Luisteren en knutselen

In Bibliotheek Beek-Ubbergen duiken kinderen samen met schrijver Will Kranendonk in het verhaal ‘Ik ben Pippi niet’ van Yvonne Jagtenberg. Daarna kunnen ze knutselen. En in Bibliotheek Beuningen leren kinderen meer over de eigenwijze schilder Karel Appel. Daarna maken ze zelf een kunstwerk in de stijl van Karel Appel. 

Nijmeegs Kinderboekenfeest

Samen met de Lindenberg organiseert de bieb weer het Nijmeegs Kinderboekenfeest, dat dit jaar plaatsvindt op zondag 6 oktober in de Lindenberg. Met voorstellingen, workshops, een film en een heleboel verhalen. Maar natuurlijk ook met illustratoren en schrijvers waaronder Pieter Koolwijk, de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar. Pieter opent het Kinderboekenfeest met een eigenwijze optocht en gaat samen met het publiek verhalen verzinnen. Het complete programma voor het Nijmeegs Kinderboekenfeest is te vinden op de website van de Lindenberg: www.delindenberg.com/kinderboekenfeest.

Plaktattoos sparen


In de grotere bibliotheken zijn van 16 september tot en met 31 oktober gratis BengelBingokaarten verkrijgbaar. Door het doen van eigenwijze opdrachten kunnen kinderen plaktattoos van bekende boekfiguren sparen, zoals Paco, de NEEhoorn, Prinses Arabella en Gozert. Kijk voor meer informatie én eigenwijze boekentips op www.obgz.nl/kinderboekenweek