Op digitale safari met een Digi Toolkit van de bieb
Thuis onderzoeken wat nepnieuws is of een goed en gezellig gesprek aangaan over sociale media? Dat kan met de nieuwe Digi Toolkits van Bibliotheek Gelderland Zuid: Super Fake Safari en Kletskaarten. De Digi Toolkits zijn te leen bij Bibliotheek Muntweg (in Nijmegen) en bij de bibliotheken in Groesbeek, Elst, Heteren, Bemmel en Beuningen. Kinderen hoeven zich in de kerstvakantie nooit meer te vervelen.
Kinderen groeien op in een wereld vol digitale mogelijkheden. Om kinderen er kennis mee te laten maken heeft Bibliotheek Gelderland Zuid verschillende Digi Toolkits in de collectie. Dat zijn dozen met digitaal spelmateriaal, waarmee kinderen interactief leren over onderwerpen zoals programmeren, filmen, ontwerpen en coderen.
Mediawijsheid
Bibliotheekleden kunnen per bibliotheekabonnement twee weken lang gratis een Digi Toolkit lenen. Om de collectie uit te breiden heeft de bibliotheek recent twee nieuwe kits aangeschaft: De Super Fake Safari en Kletskaarten. Beide toolkits zitten samen in één doos en leren kinderen om kritisch met (sociale) media om te gaan.
MEDEA Award
De Super Fake Safari van Mediajungle is een combinatie van een fysieke puzzel en een app. Door het gebruik van de app en de puzzel leren kinderen over vier verschillende vormen van desinformatie: Clickbait, nepnieuws, deepfaketechnologie en de onwerkelijke wereld van sociale media. De Super Fake Safari won dit jaar een internationale MEDEA Award, voor het beste mediarijke onderwijsproject. Met Kletskaarten kun je samen een goed en gezellig gesprek voeren over het gebruik van sociale media, door het gebruik van vragenkaartjes. Deze Digi Toolkits zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Meer weten of het hele aanbod bekijken? Kijk op obgz.nl/digitoolkit.