De bibliotheek in Nijmegen in 2021
Wat gebeurde er in de gemeente Nijmegen?
Het jaar 2021 stond weer behoorlijk in het teken van de coronapandemie: tot eind mei waren onze bibliotheken dicht vanwege de lockdown. In deze periode organiseerden we de Afhaalbieb, met boekenpakketten samengesteld voor bibliotheekleden. Ook online gebeurde er van alles: zoals de online lezingenreeks Kennisdelers, met presentaties van deskundigen over zeer uiteenlopende onderwerpen en Taalcafé Discussie, waarbij deelnemers online met elkaar Nederlands praatten over nieuwsberichten. Na de zomer konden de Taalcafés gelukkig weer fysiek plaatsvinden en openden we een nieuw Taalcafé in Bibliotheek Muntweg.
BiebBoys uitgeroepen tot NBD Biblion Jeugdspecialist 2021
Op 22 juni gebeurde er iets bijzonders: het BiebBoys-team Joran Floor, Kees Meulendijks en Petra Mackenbach werden in Bibliotheek De Mariënburg verrast met de prijs voor NBD Jeugdspecialist van het Jaar 2021. Ze kregen uit handen van jurylid Vera Wieringa een cheque ter waarde van 500 euro. De NBD Biblion-prijs is bedoeld voor de beste jeugdboekenspecialist, die alles weet over kinderboeken, inspeelt op actualiteit, zorgt voor een uitdagende leesomgeving voor kinderen en zowel binnen als buiten de bibliotheek kinderen weet te enthousiasmeren met innovatieve initiatieven. Iedere maand maken de BiebBoys een lespakket voor het basisonderwijs rond leesbevordering of digitale geletterdheid. In vrolijke en knotsgekke video’s dagen ze kinderen uit om challenges te doen die te maken hebben met boeken en lezen. Voor de leerkrachten is er een lesbrief en aanvullend lesmateriaal. “Deze drie hebben de beperkingen tijdens corona ingezet om de doelgroep op een originele, grappige en innovatieve manier aan te spreken. Van een noodoplossing hebben ze nu een ijzersterk product gemaakt waar niet alleen de doelgroep maar ook scholen blij van worden”, aldus de jury.
Nieuwe Bibliotheken op school
2021 was ook in andere opzichten een feestelijk jaar: op 17 maart opende onze eerste Bibliotheek op school in het mbo. Studenten Pedagogisch Werk van ROC Nijmegen kregen de beschikking over een flinke lading Young Adult-boeken, prentenboeken en (voor)leesboeken voor kinderen. Carlijn van den Boogaard, docente Nederlands op ROC Nijmegen, vertelt: “We willen graag dat onze studenten (blijven) lezen. Voor hun eigen taalontwikkeling, maar ook voor hun toekomstige beroep als pedagogisch medewerker, waarin ze regelmatig met boeken en lezen te maken krijgen. Met de boeken van de bibliotheek kunnen ze oefenen met voorlezen en leren welke boeken geschikt zijn voor welke leeftijd.”
Ook openden we onze 50e Bibliotheek op school op basisschool Hidaya in Nijmegen! Op de islamitische basisschool Hidaya zitten leerlingen met wel twintig verschillende nationaliteiten. Op school is veel aandacht voor woordenschat en taalontwikkeling. De leerlingen hebben nu de beschikking over een prachtige collectie bibliotheekboeken. Ook zullen er regelmatig bibliotheekmedewerkers langskomen om de kinderen enthousiast te maken voor boeken en lezen. Want plezier in lezen = meer lezen = beter in taal! Intern begeleider Carolien Fase: “De Bibliotheek op school is een mooi en groot cadeau voor de leerlingen en leerkrachten van Hidaya. Door het lezen van boeken vergroot je je wereld en word je slimmer.”
In 2021 hebben we in de gemeente Nijmegen 10.467 leerlingen bereikt via de Bibliotheek op school. In het hele werkgebied van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn er nu 55 bibliotheken op school.
Heumensoord
De Nijmeegse Hassin Niazi vertelt over de avond die we samen met o.a. Hassin op zaterdag 6 november organiseerden voor zo’n 60 Afghaanse vluchtelingen uit noodopvang Heumensoord. “Ze voelden zich erg welkom en voor het eerst in lange tijd onbekommerd”. In de ochtend waren er creatieve workshops voor circa 50 Afghaanse kinderen, gefinancierd en mede-georganiseerd door de Rotaryclub Nijmegen Zuid. Farwid Dehjar zag zijn zoon een stop-motion filmpje maken. “Fantastisch dat de bibliotheek dit organiseert. Mooi om te zien dat kinderen binnen een half uur een prachtig animatiefilmpje kunnen maken!” De bibliotheek en haar samenwerkingspartners wilden de nieuwe bewoners laten zien dat iedereen welkom is in de bieb, om de (digitale) taal te leren en andere mensen te ontmoeten. In de noodopvang zorgden we ook dat er een pop-up bieb met Engelse boeken, prentenboeken en taalboeken aanwezig was, en vrijwilligers werden gekoppeld aan een bewoner om de Nederlandse taal te leren.
Huiswerkbegeleiding
In 2021 startten we in samenwerking met Stichting Leren voor de Toekomst met huiswerkbegeleiding voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Zij kunnen tegen een kleine vergoeding huiswerkbegeleiding krijgen in Bibliotheek Zwanenveld, Bibliotheek Hatert of Wijkatelier Lindenholt. Op deze manier kunnen ook gezinnen met een kleine beurs gebruik maken van huiswerkbegeleiding. De begeleiding via de middelbare scholen is vaak prijzig. Als bibliotheek willen we dat huiswerkbegeleiding toegankelijk is voor alle leerlingen.
Literatuur en empathie
In 2021 organiseerden we samen met Radboudumc een vak waarin studenten door het lezen van literatuur meer inlevingsvermogen creëren voor hun toekomstige baan als arts. Arts-docent Remco Haringhuizen: “Als arts moet je je kunnen inleven in je patiënt, dat is onmisbaar bij het leveren van goede persoonsgerichte zorg. Onderzoek op het gebied van medisch onderwijs laat zien dat het lezen en met elkaar bespreken van boeken bijdraagt aan de empathische vaardigheden van studenten en artsen.” Tijdens het programma ‘Nieuws & Co’ van NPO Radio 1 werd Haringhuizen hierover geïnterviewd. De dertig geneeskundestudenten waren enthousiast en het vak staat in 2022 ook weer op het curriculum van de minor ‘kwetsbare groepen’.
Roze Woensdag Jong!
Schrijvers Splinter Chabot en Edward van de Vendel, een mini-play-DRAGshow, influencer Maxime Albertazzi en nog veel meer stonden op het programma tijdens Roze Woensdag. Een sprankelend ‘roze’ programma op en rond het Mariënburgplein. De Vierdaagse ging vanwege corona niet door, maar dat weerhield een speciale jongerenredactie er niet van om samen met de bieb Roze Woensdag Jong! te organiseren. Een programma om de LHBTIQ+-community in de spotlight te zetten en queer jongeren het gevoel te geven dat ze zichzelf mogen zijn.
50e Bibliotheek op school op basisschool Hidaya
Pop-up bieb in noodopvang Heumensoord
Roze Woensdag Jong tijdens de Vierdaagsefeesten