Vraag & aanbod

Vraag en aanbod

Het aanbod van de bibliotheek is continue in beweging. We spelen in op de behoeften van onze klanten, zoals het vinden van een geschikt boek, vragen over de digitale overheid of faciliteiten in de bibliotheek. We hebben een grote collectie die continue wordt geactualiseerd, een volle agenda met activiteiten voor verschillende doelgroepen, gratis online cursussen voor bibliotheekleden, diverse digitale bronnen zoals Delpher en de Uittrekselbank, een leeskringservice voor leeskringen en, niet te vergeten, een gevarieerd aanbod aan abonnementen


Digitale hulp

Steeds meer zaken regel je tegenwoordig online, zoals boodschappen doen, routes plannen, vakanties boeken of een nieuw rijbewijs aanvragen. Voor iedereen die dat nog lastig vindt, biedt de bibliotheek hulp. Sinds 2023 heeft elke bibliotheek met personeel een Informatiepunt Digitale Overheid. Hier kunnen bezoekers terecht met vragen over digitale overheidszaken. Verder bieden we workshops en cursussen over thema’s als werken met Windows 11 of fiets- en wandelroutes maken. Hierbij werken we samen met partnerorganisaties zoals SeniorWeb en KBO. Voor mensen die liever bellen, hebben we de digitale hulplijn. Lieke Jansen, coördinator IDO, vertelt dat het IDO er echt niet alleen voor ouderen is: "Jongeren weten dan wel heel goed hoe ze moeten snapchatten en tiktokken, maar hoe ze digitaal een rijbewijs moeten aanvragen, blijkt ook voor hen soms best lastig. Ook zij zijn van harte welkom bij het IDO."



Twintigste Taalcafé

Begin 2023 openden we ons 20e Taalcafé in de Wijkfabriek in Nijmegen-West. Hier oefenen bezoekers in kleine groepjes met Nederlands praten. Ze praten elke week over een ander thema. Ook doen ze taalspelletjes. Het zijn gezellige bijeenkomsten, waar mensen met verschillende culturele achtergronden samenkomen. We telden meer dan 60 verschillende nationaliteiten in onze Taalcafés. Soms ontstaan er zelfs vriendschappen. Anna Al-Sayegh uit Haalderen bezocht drie jaar lang het Taalcafé in Bibliotheek Bemmel. “We oefenden met lezen, schrijven en praten. Dit heeft mij heel erg geholpen bij het leren van de Nederlandse taal. De boeken uit het Taalpunt zijn inmiddels te makkelijk voor mij. Ik heb nog steeds contact met enkele mensen die ik via het Taalcafé heb leren kennen.” 

Boekenprofeet

In onze 27 vestigingen geven de enthousiaste klantadviseurs  graag leesadvies aan klanten. In Bibliotheek Muntweg werkt sinds 2023 een ‘boekenprofeet’. Klantadviseur Ad Hendrix gaat graag op zoek naar geschikte boeken voor klanten. Of je nu van literaire thrillers houdt, romantische verhalen of historische romans: Ad kent de beste titels. "Klanten vragen mij in de bieb geregeld om leestips, maar ik zou dan vaak meer tijd willen hebben om geschikte boeken uit te zoeken. Daarom ligt er in Bibliotheek Muntweg een formulier waarop klanten hun favoriete schrijvers, boeken, series en films kunnen noteren. Ik zoek hier dan vijf geschikte titels bij. Klanten krijgen van mij een mailtje als de boeken klaar staan in de bieb. De reacties zijn tot nu toe gelukkig zeer positief!"



Bibliotheek op school

Onze afdeling Educatie maakte grote stappen. Naast nieuwe projecten voor scholen, zijn er vorig jaar weer een aantal nieuwe Bibliotheken op school geopend. Kinderboekenschrijver Yvonne Jagtenberg opende de Bibliotheek op school op basisschool Klein Heyendaal in Nijmegen en een maand later ging de schoolbieb van Montessori Dukenburg open. Nu hebben alle scholen in de Nijmeegse wijk Dukenberg een Bibliotheek op school! Steeds meer scholen zien de meerwaarde van een wisselende collectie boeken, begeleiding van onze lees-mediacoaches, projecten rond leesbevordering en digitale geletterdheid en het betrekken van ouders bij de leesbevordering van hun leerlingen. Inmiddels hebben we meer dan 60 Bibliotheken op school. En het meest geleende boek in onze schoolbibliotheken in 2023 was... ‘Ik ken een mop! Een boek vol moppen.’  

BiebBoys gaan landelijk

In 2023 zijn de ‘BiebBoys in de klas’ door de Innovatiebieb geselecteerd voor landelijk fieldlab. De Innovatiebieb is een platform voor bibliotheekvernieuwing. Een fieldlab is een samenwerkingsverband van organisaties die een succesvol bibliotheekproject verder willen ontwikkelen. Uit het rapport van de Innovatiebieb: “BiebBoys in de Klas is gekozen als landelijk fieldlab omdat het naadloos aansluit bij de maatschappelijke opgave, het bijdraagt aan een belangrijk probleem in Nederland en er opschaalpotentieel wordt gezien. Het is een beproefd regionaal concept dat hulp kan gebruiken bij het verder uitwerken van het businessmodel en bij het opschalen.” De ambitie is om de BiebBoys nog beter landelijk op de kaart te zetten. De Koninklijke Bibliotheek en provinciale bibliotheekorganisatie Rijnbrink ondersteunen ons hierbij.