Meer leesplezier bij de jeugd

We willen dat ieder kind en iedere jongere dezelfde kansen heeft om zich te ontwikkelen tot een (digi)taalvaardige, nieuwsgierige en geïnformeerde burger. Daarom stimuleren we leesplezier. Lezen is goed voor de woordenschat, versterkt het inlevingsvermogen en verruimt je blik. Kinderen die al vanaf jonge leeftijd lezen en worden voorgelezen, hebben hier hun hele leven profijt van.


Jubileum VoorleesExpress

Op maandag 18 november werd het 10-jarig jubileum van de VoorleesExpress in Gelderland gevierd in Bibliotheek Mariënburg. In 2014 startten Bibliotheek Gelderland Zuid en Bindkracht 10 met het inzetten van voorlezers bij gezinnen thuis waar voorlezen niet vanzelfsprekend is. Vrijwillige voorlezers wakkeren gedurende twintig weken het (voor)leesvuurtje aan bij gezinnen met jonge kinderen. Behalve voorlezen doen ze ook taalspelletjes met de kinderen. Ook in Beuningen, Berg en Dal, Overbetuwe en Lingewaard is er een VoorleesExpress. In 2024 hebben we met dit project in totaal 125 gezinnen bereikt.

Voorleesfeest in Beuningen

Op donderdag 21 november was de afsluiting van een voorleesproject met drie peutergroepen in Beuningen. Zo’n 45 peuters ontdekten met hun ouders de bieb en luisterden naar onze lees-mediacoach Sharon. Moeder Denise: “Ik heb mijn kind gelijk lid gemaakt. Ik heb drie kinderen en vind voorlezen belangrijk. Nu kan ik meteen de voorleestips van de bieb in praktijk brengen!” Eda, pedagogisch medewerker bij KION: “Ouders die normaal nooit in de bibliotheek komen, zijn er nu wel. Dat is mooi om te zien. Het is zo belangrijk om ook ouders bij het voorlezen te betrekken, zodat ze thuis enthousiast met de voorleestips aan de slag gaan.” 

Scoor een Boek

Op 26 maart 2024 vond de aftrap van het leesproject Scoor een Boek plaats op 15 basisscholen in de regio Nijmegen. Op elke school las een voetballer van N.E.C. voor. De voetballers stimuleren de leerlingen om negen weken lang lekker veel te lezen. In de klas lieten de lees-mediacoaches van de bieb alvast een stapel superleuke boeken zien. N.E.C. voetballer Dirk Proper las voor op basisschool De Dukendonck: “Op het moment dat je thuis bent en je hebt niet zoveel te doen: pak er een keer een boek bij. Kinderen hebben een hele mooie fantasie, ik denk dat een boek daar heel goed op in kan spelen." In totaal zijn er 4.046 boeken door de leerlingen gelezen, dat waren maar liefst 309.886 leesminuten!

Nieuwe bibliotheken op school

In 2024 zijn we een structurele samenwerking aangegaan met vijf nieuwe scholen en kinderopvangcentra: Bredeschool De Breedeweg in Groesbeek, Bredeschool De Hoeve in Beuningen, KDV Het Uilenbosje in Nijmegen, basisschool De Meeuwenberg in Driel en vmbo-school Het Westeraam in Elst. Samen met enthousiaste docenten en pedagogisch medewerkers zorgen we voor  een mooie collectie (voor)leesboeken. Ook adviseren we hen over hun leesbeleid en organiseren we (voor)leesactiviteiten. Dit alles met het doel: leesplezier stimuleren bij heel veel kinderen én hun ouders!

Kidsplein XL

Tijdens de Vierdaagsefeesten konden families zich de hele middag vermaken op het Kidsplein. Het KIDS Podium stond in het teken van muziek en verhalen. Samen met LUX, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en Regionaal Archief Nijmegen organiseerden we voorleesactiviteiten, workshops, een silent disco en voorstellingen. Dit jaar was er voor het eerst een KIDS Lab vanuit de Radboud Universiteit, Radboudumc, HAN, NovioTech Campus en gemeente Nijmegen. Hier ontdekten kinderen de wereld van wetenschap en technologie via toffe proefjes, demonstraties en experimenten.

Nieuwe jeugdactiviteiten

Voor leergierige kinderen en ouders organiseerden we in 2024 de nieuwe activiteit ‘Hoe dan?!’ Tijdens deze doe- en leeractiviteit leren ze samen iets nieuws en gaan daar actief mee aan de slag. Er waren proefjes met moleculen, een bioloog die vertelde over de zintuigen van dieren, verhalen over mythische monsters en nog veel meer. Tijdens ‘Kunst & Kids’ leren kinderen over het werk van beroemde kunstenaars, zoals Johannes Vermeer, René Magritte en Pablo Picasso. Ook maken kinderen een kunstwerk in de stijl van de kunstenaar. In Bibliotheek Zwanenveld vierden we in januari met Chinese en Nederlandse families het Chinese Nieuwjaar. Er was een drakendans, workshop kalligrafie, voorlezen, Chinese dans en heel veel lekkere hapjes.

Familiedagen

Samen met Nijmeegse culturele partners LUX, InScience, Go Short en het Valkhof Museum en andere partners organiseren we leerzame familiedagen. Dit zijn middagen voor kleine en grote mensen met een bekende gast, creatieve workshops, digitale experimenten en een voorstelling. Dit jaar stonden Familie Restaurant, een familiedag over eten, en Familie Tijdmachine, over tijdreizen, op het programma in Bibliotheek Mariënburg. Goedbezochte activiteiten waar de hele familie zich kan vermaken én nieuwe kennis opdoet.

Jeugdcampagnes

Gedurende het jaar besteden we tijdens verschillende campagnes extra aandacht aan leesplezier voor de jeugd.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen stond het boek ‘Help! Een verrassing!’ van Miriam Bos centraal. In onze bibliotheken en op kinderdagverblijven lazen we extra vaak voor. TeamEducatie ontwikkelde een video met een liedje gebaseerd op het Prentenboek van het Jaar. Deze video werd maar liefst 53.000 keer bekeken.

Op zaterdag 3 juni was het BoekStartdag, een feestdag voor onze jongste bezoekers en hun ouders. In verschillende vestigingen genoten zo’n 370 bezoekers van een voorlezer die een speciaal babyboekje voorlas. Na het verhaal gingen de kleintjes lekker knutselen, puzzelen en spelen.

Tijdens de Kinderboekenweek in oktober deden onze BiebBoys een tour langs verschillende basisscholen in de regio. Tijdens hun boekenshow op het schoolplein vertelden ze de leerlingen enthousiast over een heleboel leuke boeken. In onze bibliotheken genoten kinderen tijdens de Kinderboekenweek van mooie voorstellingen over het thema ‘lekker eigenwijs’ en samen met de Lindenberg organiseerden we het Nijmeegs Kinderboekenfeest. De schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk, Pieter Koolwijk, opende het feest. In onze bibliotheken konden kinderen meedoen met een leesbingo. Door leuke opdrachten te doen konden ze tattoostickers van bekende boekfiguren verdienen.

De BiebBoys on tour tijdens de Kinderboekenweek!

Nijmegen Leest

Voor onderzoekers en leerkrachten organiseerden we de inspiratiemiddag ‘Nijmegen Leest’ in Bibliotheek Mariënburg. Inzichten werden met elkaar gedeeld rond effectief (lees)onderwijs. Met thema's als Kennis als basis, Jeugdliteratuur als uitgangspunt en het inzetten van meertaligheid in het onderwijs. Met sprekers Jeroen Dera (Radboud Universiteit), Wendie van der Aa (Windesheim), Rian Spitzen (leerkracht en specialist Rijke Taal), Eva Knopp (Radboud Universiteit Meertaligheid en Kletskoppen), Anke Fennema (Bibliotheek Gelderland Zuid) en Freek van Run en Charis Tsafaridis (basisschool de Dukendonck). Een zeer inspirerende middag!

Lezen met de sterren

Ruim 200 middelbare scholieren kwamen op 6 maart verspreid over de dag op bezoek in Bibliotheek Mariënburg. Het was een geslaagde dag waarbij leerlingen in groepjes onder leiding van een begeleider in gesprek gingen over het boek ‘Zonder Titel’ van Erna Sassen. Na uitwisseling in groepjes zorgde presentatrice Marjolein Visser plenair voor een boeiend interview met schrijver Erna Sassen. Zelfbedachte vragen van leerlingen brachten een levendig gesprek op gang over thema’s als vriendschap, mentaal welzijn en culturele verschillen.