Onze organisatie in 2024

In de beleidsperiode 2024 – 2028 besteden we extra aandacht aan de volgende thema’s: participatie (of-by-for all) van inwoners, duurzaamheid, aantrekkelijk werkgeverschap, diversiteit & inclusie en huiskamers.  

                                                                                                                                                                                             Foto in banner: opZoom architecten/Klaas Tuin


Digitalisering

De virtuele en fysieke wereld lopen steeds meer in elkaar over. We omarmen digitale innovaties en zorgen dat de digitale kennis van onze medewerkers en vrijwilligers op peil is. Onze directeur-bestuurder Bert Hogemans is lid van de commissie Digitaal binnen de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Deze houdt zich bezig met vraagstukken op het gebied van informatisering binnen de branche. Hij was betrokken bij de werkgroep ‘single identity’. Deze werkgroep heeft er mede voor gezorgd dat sinds 2024 bibliotheekleden met dezelfde inloggegevens kunnen inloggen bij de Bibliotheek Gelderland Zuid én de Online Bibliotheek. Dit maakt het gebruik van e-books en luisterboeken een stuk eenvoudiger. Daarnaast zijn we actief betrokken bij de ontwikkelingen rond het nieuwe landelijk bibliotheeksysteem en leveren onze denk- en daadkracht in diverse landelijke samenwerkingen. 

Participatie / Of-by-for-all

De bibliotheek wil een plek zijn voor, door én van de inwoners. In 2024 werkten onze programmamakers samen met groepen inwoners bij het organiseren van programma’s. Voorbeelden hiervan zijn het Taylor Swift-event en fantasyfestival Novia Magica, waarbij liefhebbers meedachten over het programma. In Bibliotheek Beuningen werd door een bezoeker van het Taalcafé een multicultureel kerstontbijt georganiseerd. De tafel stond vol met lekkers uit allerlei culturen. Van börek en baklava tot pindakaas en hagelslag. We vragen ook input aan bezoekers voor nieuwe plannen. Voor de nieuw te bouwen vestiging in Zwanenveld is een enquête gehouden onder bezoekers van Bibliotheek Zwanenveld, om hun ideeën en wensen op te halen. 

Duurzaamheid

We richten onze bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk in. We kiezen voor lokale leveranciers, verduurzamen onze panden, onze processen en ons vervoer. We zijn daarnaast bezig met het behalen van het Duurzaam Gastvrij Keurmerk. De verlichting in de kantoren, vestigingen en de buitenverlichting zijn vervangen door LED-verlichting. Bij kleine en grote (her)inrichtingen maken we meer gebruik van hergebruikt materiaal. In 2024 hebben we een nieuwe, milieuvriendelijker transportbus aangeschaft. Bij diverse vestigingen is reflectiefolie op de ramen aangebracht om zo weinig mogelijk energie te verliezen. Verder worden bibliotheekmedewerkers gestimuleerd om voor woon-werkverkeer vaker de fiets en het openbaar vervoer te gebruiken. 

Aantrekkelijk werkgeverschap

We willen de juiste medewerkers en vrijwilligers blijven vinden, binden en boeien. We bieden volop ontwikkelmogelijkheden, werken mee aan een gezonde balans tussen werk en privé en versterken de relatie met onze vrijwilligers. In 2024 hebben we onze 111 vaste medewerkers intensief betrokken bij 'impactgericht werken’. In september is een ‘impactfestival’ georganiseerd, waar medewerkers konden meedenken over de te volgen koers. Ook zijn we in 2024 gestart met ‘onboarding’ bijeenkomsten; welkomstbijeenkomsten voor alle nieuwe medewerkers én vrijwilligers. Deelnemers worden meegenomen in alle ins en outs van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Daarnaast organiseert de bibliotheek twee keer per jaar een kennissessie voor vrijwilligers, om hun kennis te vergroten en elkaar beter te leren kennen. 



Diversiteit & inclusie

Onze samenleving is bijzonder divers. Daarom is het belangrijk dat we zelf ook divers en inclusief zijn. We volgen de Code Diversiteit & Inclusie en zorgen voor een breed toegankelijke collectie en programmering en een divers personeelsbestand om een breder publiek aan te spreken. In 2024 zijn we ons meer gaan verdiepen in de digitale toegankelijkheid van onze website. Ook letten we op toegankelijk taalgebruik en diversiteit in beelden. We stellen gratis tickets voor jeugdactiviteiten beschikbaar voor gezinnen met een gezinsnummer bij Stichting Leergeld en organiseren samen met de Lindenberg gratis creatieve activiteiten in Nijmeegse (achterstands)wijken. 

Personeel

De bibliotheek kan niet zonder bevlogen medewerkers en vrijwilligers. Eind 2024 hadden we 111 vaste medewerkers in dienst en 592 vrijwilligers. Mensen die maatschappelijk betrokken zijn, een open blik op de wereld hebben en zich kunnen inleven in onze doelgroepen. Op 31 december 2024 is van onze vaste medewerkers 73,9% vrouw, 26,1% man en 0% X. 97 medewerkers werken parttime en 14 fulltime. De gemiddelde leeftijd is 47 jaar. Door betere communicatie en persoonlijke begeleiding versterkten we de relatie met onze vrijwilligers. Dit resulteerde in 2024 o.a. in een nieuw vrijwilligersbeleid. Onze vrijwilligers werkten het meest bij de VoorleesExpress (161), als ondersteuning in de vestigingen (158) en bij het Taalcafé (125). Van onze vrijwilligers was eind vorig jaar 461 vrouw, 106 man en van 25 vrijwilligers was het geslacht onbekend.