Taal & digitale groei

We willen dat iedere volwassene kan meedoen in de talige en digitale samenleving. Als het Nederlands niet je moedertaal is, of als je als kind nooit goed hebt leren lezen en schrijven, kun je bij de bibliotheek oefenen met de Nederlandse taal. Ook als je digitaal vastloopt, bijvoorbeeld met het aanvragen van een DigiD, zorgtoeslag, belastingaangifte of online bankieren, is de bieb dé plek waar je terecht kunt voor hulp.

Informatiepunt Digitale Overheid

In zestien bibliotheken kunnen inwoners bij de balie terecht voor vragen over de digitale overheid. In tien bibliotheken zijn ook wekelijkse IDO-spreekuren, voor een uitgebreidere uitleg. In november voerden we een campagne over het IDO, met flyers in wachtkamers van o.a. huisartsen en billboards door heel Nijmegen. In 2024 zijn in totaal bijna 2.500 vragen bij het IDO gesteld, voornamelijk over het gebruik van de computer, tablet of telefoon, hulp bij het gebruik van faciliteiten (zoals printers en computers), de online bibliotheek, DigiD en online bankieren. 

Bankinformatiepunt

We startten in 2024 met een pilot Bankinformatiepunt. In Bibliotheek Groesbeek konden inwoners hier met hun vragen over betalen en andere bankzaken terecht tijdens openingstijden. In Bibliotheek Zwanenveld was er een wekelijks spreekuur op woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Onafhankelijke bankspecialisten beantwoorden vragen van bezoekers tijdens dit spreekuur. 



Taalcafé

De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft inmiddels 20 wekelijkse Taalcafés, die goed worden bezocht. Er schuiven mensen aan tafel die afkomstig zijn uit allerlei landen. Ze leren niet alleen de Nederlandse taal, maar ook over elkaars cultuur. Serge uit Oekraïne bezoekt zowel het Taalcafé in Bibliotheek Gendt als in Bibliotheek Bemmel. “Veel mensen uit Oekraïne spreken alleen maar hun eigen taal. Ik vind het belangrijk om Nederlands te leren, daarom doe ik mee met het Taalcafé.” 
Safa en Izdehar uit Syrië bezoeken regelmatig het Taalcafé in Bibliotheek Gendt. “We hebben eerst twee jaar taalles gehad in Huissen, maar dat vonden we niet lang genoeg. We wilden verder leren. Tijdens het Taalcafé leren we steeds meer woorden. En het is hier ook heel gezellig!”

Week van Lezen en Schrijven

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Tijdens de Week van lezen en schrijven (8 t/m 15 september) besteedden we extra aandacht aan het belang van basisvaardigheden. In Groesbeek was er een spannend escapespel op het marktplein, waarbij deelnemers ervaarden hoe het is om niet goed te kunnen lezen of schrijven. In Bibliotheek Groesbeek konden ouders meedoen aan een workshop baby- en kindgebaren en was er de interactieve theatershow Begrijp je me wel? Deze voorstelling maakte duidelijk welke uitdagingen mensen met beperkte basisvaardigheden tegenkomen. In Bibliotheek Elst en de Huiskamer van Heteren ging het wekelijkse taalspreekuur van start. Een laagdrempelig spreekuur voor iedereen die graag taalhulp wil geven, krijgen of andere vragen heeft met betrekking tot taal. 

Sheba (71): Ik kom veel in Bibliotheek Beuningen. Ik heb meegedaan met het Taalcafé om mijn Nederlands te oefenen. Ik zit hier ook vaak een krantje te lezen. Het is gewoon gezellig hier!”